Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)
Prov på mjältbrand - en sjukdom som orsakas av bakteriesporer. Foto: Victor R. Caivano, Scanpix.

Lundaforskare har löst spormysterium

Har du nånsin blivit matförgiftad? Då kan det ha orsakats av bakteriesporer, en av de mest stryktåliga organismer som finns. Hur sporerna kan överleva såväl extrema temperaturer som svår torka har länge varit något av ett mysterium, men nu har forskare i Lund kommit ett steg närmare sanningen.

De finns i princip överallt. Små mikroskopiska kulor med lager på lager av skyddande skal, som gör att de överlever de mest påfrestande situationer. Några typer av dem kan, om de tar sig in i våra kroppar, orsaka stelkramp, mjältbrand eller matförgiftning.

– En spor är en liten, till synes livlös partikel som kan ligga i hundratals, tusentals, till och med miljoner år, utan att visa några livstecken. Sen kan den, om den får rätt förhållanden, på bara några timmar gro ut, berättar Karsten Pedersen, mikrobiolog vid Göteborgs universitet. 

Sporerna består, förutom av de skyddande skalen. av två saker: proteiner och vatten. Forskarvärlden har länge fascinerats av att proteinerna inuti en spor klarar av kokning, när alla andra proteiner dör av det.

– Det är som om man skulle koka ett ägg och sen knäcka det, bara för att se att det fortfarande var rått, säger Karsten Pedersen.

Nu har forskare för första gången kunnat se att proteinerna binds ihop med vattnet i sporkärnan och på så sätt skyddas när sporen kokas. Det kan vara förklaringen till att sporer kan klara så extrema temperaturer, tror forskarna.

Med den här kunskapen hoppas man nu kunna hitta nya sätt att döda sporer. Att döda sporer är nämligen nödvändigt vid till exempel sterilisering av medicinsk utrustning och livsmedel. Men dagens teknik – upphettning till så extrema temperaturer att till och med sporerna dör – är dyr. Dessutom gör den att livsmedlen tappar både näring och smak på vägen.

Man har alltså mycket att vinna på att hitta nya sätt att förstöra sporerna - och det här är ett viktigt steg på vägen, enligt forskarna.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens: Sunde, Erik P. The physical state of water in bacterial spores, PNAS. Published online before print November 5, 2009, doi: 10.1073/pnas.0908712106.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".