Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppsving för Råö

Publicerat måndag 16 november 2009 kl 08.11
Satellitspaning

Onsala rymdobservatorium på Råö utanför Kungsbacka får nya möjligheter att förbättra sin forskning. Vetenskapsrådet har beviljat mer pengar till driften. Samtidigt vill observatoriet bygga ett tredje teleskop av en ny typ.

Observatoriets chef Hans Olofsson är glad för den utökade budgeten.

– Det är ju väldigt viktigt för oss och gör att vi på ett helt annat sätt kan engagera oss i de projekt som vi har på gång.

Onsala rymdobservatorium, som är Sveriges nationella anläggning för radioastronomi, får en betydligt mer generös budget, totalt cirka 20 procent högre än i dag, sedan det statliga Vetenskapsrådet beslutat att öka sin del av driftbidraget med cirka 25 procent.

De nya pengarna ska bland annat användas till att modernisera det befintliga 20-metersteleskopet, men också för att arbeta ännu mera än i dag med det stora ALMA-teleskopet i Chile.

– Där kan vi satsa med att anställa fler astronomer.

Det utökade driftbidraget förbättrar också förutsättningarna för det helt nya teleskop som Onsala rymdobservatorium vill bygga på Råö. Det är en LOFAR-station (low frequency array), en struktur av antenner som tar emot lågfrekventa radiosignaler.

Det är inte, som Råös båda nuvarande teleskop, någon parabol, utan i stället ett slags matta av antenner som sitter spridda över ett stort markområde och fångar upp radiosignaler från rymden.

Signalerna är radiovågor som ligger alldeles intill FM-bandet.

Liknande mattor av antenner finns på andra håll i Europa. Tillsammans utgör de det första LOFAR-teleskopet i sitt slag, en teknik som ger nya möjligheter och gör att man kan sätta upp nya mål:

– Ett av dem är exempelvis att förstå vad som sker när de första stjärnorna i universum tändes för cirka 13 miljarder år sedan, och uppkomsten av strukturer i det tidiga universum, när galaxer bildas, säger Hans Olofsson.

Reporter Magnus Hagström, Radio Halland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".