I hockeyrinken visas exempel på oxytocinets båda ansikten. Foto: Ola Torkelsson, Scanpix

Kramhormonets mörka sida

Hormonet oxytocin brukar beskrivas som ett ”kärlekshormon” eller ett ”klapp- och kramhormon”, men nu får de positiva och mjuka benämningarna sällskap av mer negativa ordalag. Det har visat sig att oxytocin även har en annan, mörkare karaktär.

Vanligtvis hör man talas om hormonet oxytocin vid kärlek, ömhet, kroppslig närhet och välbefinnande. Men oxytocin visar sig nu även vara ett hormon som verkar vid svartsjuka och skadeglädje. Det hela hänger ihop med sociala relationer. När relationerna är positiva blir man snäll, men när sammanhanget är negativt, orsakar oxytocin aggressivitet och avundsjuka.

Israeliska forskare utsatte försökspersoner med och utan oxytocin för uppenbara orättvisor i ett lotteri. Med oxytocin inhalerat blev förlorarna avundsjuka och arga, medan vinnarnas skadeglädje var uppenbar.

Tidigare hade man tänkt använda oxytocin som en "snäll-kur" för en rad känslorubbningar. Men nu inser man att de oönskade effekterna uppenbarligen måste studeras först.

AnnLouise Martin
ann.martin@sr.se

Referens: Simone G. Shamay-Tsoorya et al "Intranasal Administration of Oxytocin Increases Envy and Schadenfreude (gloating)" Biological Psychiatry, Volym 66. Issue 9 Pages 864-870 (1 November 2009)

Hör mer:

Läs mer...

om hormoner på:
#link=165302#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".