Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kärnavfallsgranskning granskades

Publicerat tisdag 17 november 2009 kl 08.07
Medlemmarna i den internationella panel som bjudits in till Kärnavfallsrådets seminarium. Ron Latanision, Dave Shoesmith, Gaik Khuan Chuah och Digby Macdonald.

Det råder fortfarande oklarhet om de kopparbehållare som det svenska kärnavfallet skall placeras i kan frätas sönder snabbare än det är tänkt. Det konstaterades på en vetenskaplig konferens som Kärnavfallsrådet arrangerade i Stockholm igår.

Seminariet syftade till att försöka granska och diskutera de studier som en grupp inom Kungliga tekniska högskolan, KTH, gjort. Studien visar att koppar i ett slutförvar skulle korrodera, alltså brytas ner, snabbare än vad det är tänkt.

En internationell panel som granskat teorierna fanns på plats och ställde frågor, både till KTH- forskarna men även ansvariga på företaget Svensk kärnbränslehantering, SKB, som tagit fram metoden för slutförvaret. Det är första gången det anordnas en konferens för att försöka få klarhet i frågan, som också väckt stor uppmärksamhet även internationellt eftersom en rad länder tänkt att använda samma metod som i Sverige. Claes Thegerström, vd på SKB, blev inte imponerad av KTH forskarnas presentation.

– Jag tycker personligen att det verkar lite skakigt, och när frågorna har kommit om hur deras beräkningarna har gjorts, så har jag uppfattat att det har varit ganska mycket frågetecken kring dessa, sa Claes Thegerström.

Även om den internationella panelen ifrågasatte KTH-forskarnas teorier starkt så kunde de inte avfärda dem helt och hållet. Istället ville man se mer forskning på området, även från SKB själva. 

– Ett gott råd är att fortsätta forska för att besvara vissa frågor, sa Digby Macdonald, professor i materialvetenskap och energi från universitet i Pennsylvania i USA.

Peter Szakalos på KTH, en av dem som visat att koppar korroderar i syrefri miljö, erkänner att det finns brister i deras försök. Men han var ändå nöjd med att frågan diskuterats på ett seriöst sätt.

– Vi har inte alla svar idag, men det här öppnar upp för en mer öppen forskning. Det vi har efterlyst under de senaste 30 åren, sa Peter Szakalos till Vetenskapsradion.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".