Varmaste perioden på 3 700 år

Den andra halvan av nittonhundratalet var varmare än någon femtioårsperiod på åtminstone 3700 år dessförinnan. Det här har forskare kunnat se i årsringarna på träd i västra USA.

Det handlar om en tallart (Pinus longaeva) som kan bli flera tusen år gammal och som bland annat växer högt upp nära trädgränsen i Nevadas bergstrakter. Uppe på den höjden cirka. 3500m över havet har man tidigare konstaterat att trädens tillväxt är begränsad, på grund av den låga temperaturen.

I en studie som nu publiceras i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift kunde forskarna se att årsringsbredden på träd vid trädgränsen ökat successivt och dramatiskt sedan början av 50-talet. De årsringar som normalt brukat vara en halv milimeter tjocka, blev bortåt dubbelt så tjocka under 1900-talets andra hälft.

Forskarna menar att den här förändringen i årsringarnas tjocklek beror på stigande temperaturer snarare än andra faktorer som en ökande andel koldioxid i atmosfären.

Referens: 
W. Salzer et al. Recent unprecedented tree-ring growth in bristlecone pine at the highest elevations and possible causes. PNAS, Published online before print November 16, 2009, doi: 10.1073/pnas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".