Fastän viruset är bekant, kvarstår rådet om att vaccinera sig. Foto: Lars Pehrson, Scanpix

Forskare: Gamla influensor ger skydd

Har man hunnit få en eller flera säsongsinfluensor i sitt liv kan kroppen ha byggt upp en viss motståndskraft - även mot den så kallade svininfluensan, som sprids nu. Det skriver forskare i ny studie från USA.

Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, tycker att studien är intressant.

– Man har ibland skildrat det här som ett helt nytt virus. Vi vet nu att viktiga komponenter, delar av viruset, har i alla fall den äldre halvan av befolkningen träffat på förut, säger han.

I studien, som publiceras i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift, tittade forskarna bland annat på blodprov från 20 olika blodgivare. Hälften av dem var 26 år eller äldre, för den andra hälften fanns inga åldersuppgifter.

I två av tre av blodproven hittade forskarna immunförsvarsceller som kände igen viktiga delar av viruset bakom den så kallade svininfluensan.

Det beror förmodligen, tror forskarna, på att de här personerna tidigare råkat på säsongsinfluensavirus som har likheter med svininfluensaviruset. Därigenom kan de ha fått ett starkare immunsvar även mot den nu spridda influensan.

Stämmer detta generellt kan det vara ett skäl till att många, speciellt de lite äldre, ändå fått ganska lindriga symptom i den här influensamomgången - lindrigare än vad en del befarade i början av smittspridningen.

Det här är en liten studie, men den inger ändå förtroende eftersom den bygger på väl undersökta virusmekanismer, säger professor Tomas Bergström.

Men den innebär inte att man ska strunta i att vaccinera sig, säger han. Dels kan ett sånt här ökat immunsvar troligen bara bidra till lindrigare symptom, inte hindra infektionen i sig. Dels bygger inte alla upp det här ökade motståndet som forskarna tror sig ha hittat.

– Men däremot kan man ju då känna sig lugnad av att det här inte är något som är helt nytt för mänskligheten. Vi har ett immunologiskt minne av det här viruset, i alla fall delar av det, säger Tomas Bergström.

Lisen Forsberg
lisen.forsberg@sr.se

Referens:
Greenbaum, Jason. A., et al. "Pre-existing immunity against swine-origin H1N1 influenza viruses in the general human population". PNAS. 16 november 2009. Doi: 10.1073/pnas.0911580106.

Intressanta länkar:

Hur mycket vet du om nya influensan?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".