1 av 2
Samtidigt som utsläppen ökar, minskar naturens välvilja att ta hand om extra koldioxid. Foto: Janerik Henriksson, Scanpix
2 av 2

Allt högre koldioxidutsläpp

Vi människor släpper ut allt mer koldioxid i luften – samtidigt som hav och mark tar upp en allt mindre del av den koldioxiden. Det visar en studie som en internationell grupp av forskare publicerar idag i tidskriften Nature Geoscience.

Vi vet att koldioxidutsläppen måste minska för att klimatförändringen ska hejdas men ändå ökade utsläppen från 2000 till 2008 med nästan 30 procent. Utsläppen följer de mest pessimistiska – och utsläppsstinna scenarier som Fns klimatpanel IPCC målat upp.

Mest ökar utsläppen i mindre välbeställda länder – vilket inte gör oss i väst fria från skuld för till stor del handlar det om utsläpp som härrör från produktion av varor som går på export – hit.

Samtidigt som utsläppen ökar minskar naturens förmåga att ta hand om den extra koldioxiden åt oss. Skogar, hav och mark tog för 50 år sen upp 45 % av våra koldioxidutsläpp, enligt studien, men tar numera bara hand om ungefär 40 procent.

En minskning som enligt forskarnas olika körningar med datormodeller tycks bero på själva klimatförändringen.

Siffrorna är inte säkra för det här är svårt att mäta och få grepp om. Men vi behöver få större klarhet i hur mycket koldioxid olika naturliga system kan ta hand om, menar forskarna.

En liten ljuspunkt i eländet kan man möjligen se: 2009 kan komma att bryta utsläppstrenden. Koldioxidutsläppen är nära kopplade till den ekonomiska utvecklingen, och därför tror forskarna att utsläppssiffran för i år kan bli ungefär densamma som för 2007. Och de konstaterar att enda möjligheten att åstadkomma en varaktig utsläppsminskning är att ekonomin när den återhämtar sig gör det baserat på andra energislag än sådana som bidrar till klimatförändringen.

Referens: Corinne Le Quéré et al: Trends in the sources and sinks of carbon dioxide.
Nature Geoscience, published online 17 November 2009. DOI: 10.1038/NGEO689

Intressanta länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".