Lars Broström besöker Nobelpristagaren i fysik George Smith.
Nobelpristagare 2009

Seglande nobelpristagare i fysik

En av årets nobelpristagare i fysik är George Smith. Han tilldelas priset för sitt arbete med den första digitala bildsensorn, CCD. Smith och hans kollega Bill Boyle kom med idén till CCD:n redan 1969, och idag används digitala bildsensorer i kameror och mobiltelefoner världen över. Efter pensionen gav sig Smith och hans fru ut på en 17 år lång seglats runt jorden.

– När jag gick ut High School hade jag läst varenda bok skriven av en ensamseglare, säger George Smith, en av årets nobelpristagare i fysik.

Ända sen han gick ut High School har George Smith längtat efter att få ge sig ut på en världsomsegling. När han och hans fru Janet väl kastade loss så hade dem inte särskilt bråttom hem igen. Det hem de hade kvar i USA är det hem där jag nu träffar makarna Smith, nämligen deras numera vinterbonade sommarstuga, men det som fick dem att då och då under resans gång åka tillbaka var så klart längtan efter barn och barnbarn.

– För mig tog det fem år innan jag flög hem igen, men min fru Janet åkte hem oftare för att hälsa på våra barnbarn, säger George Smith.

Apogee, deras segelbåt som fortfarande flyter efter flera varv runt jorden, men som nu inte åker på några längre turer ligger nu förtöjd bakom huset. Båtplatsen är en av anledningarna till att de behöll stugan, som de använder som åretrunthus nu.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se

Tidigare publicerat på samma ämne:

Mer om årets - och tidigare års - Nobelpris:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".