Hormon kan påverka Downs syndrom

Forskare vid Stanford University i USA har kommit med nya insikter om hur Downs syndrom fungerar. Genom att studera möss som givits motsvarande syndrom, har forskarna sett hur ett särskilt hormon i hjärnan kan hjälpa mot minnes- och inlärningssvårigheterna.

Forskarna jämförde hur bra möss med och utan syndromet var på att dels bygga bon, dels känna igen fara. Mössen med syndromet klarade sig som väntat betydligt sämre, men skillnaden försvann  helt, om än bara tillfälligt, när mössen fick ämnen som ökade hormonet noradrenalin i deras hjärnor.

Det här förklarar forskarna med att hormonet påverkar hippocampus, ett litet område mitt inne i hjärnan, som i sin tur påverkar just inlärningsförmågan och minnet. Forskarna poängterar dock att det fortfarande är långt kvar till kliniska försök kan göras för att försöka hjälpa på människor med Downs syndrom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".