Nobelpristagare 2009

Rutiner är Nobelpristagares recept

Vetenskapsradion har rest till Baltimore för att träffa en av årets Nobelpristagare i medicin, Carol Greider. Hon får priset för sin upptäckt av det livsviktiga enzymet telomeras, som är en av ingredienserna för en fungerande celldelning.

När Vetenskapsradion besöker medicinpristagaren Carol Greider har hon fullt upp. På sin arbetsplats vid Johns Hopkins Universitetet i Baltimore fortsätter hon att arbeta mitt i uppståndelsen kring Nobelpriset.

– Jag är mamma, forskare och styrelseledamot här på universitetet och att vinna Nobelpriset är ytterligare en boll att hålla i luften, men det är bra så länge det är roliga saker som gör att jag har mycket att göra, säger medicinpristagaren Carol Greider.

Medicinpristagaren Carol Greider har ett fullspäckat schema och många bollar i luften. Vår intervju lyckas hon klämma in mellan två möten under en knapp timma. Vi sitter på hennes eget laboratorium där hon driver vidare forskningen kring det enzym, som hon var med och upptäckte för 25 år sen.

Det är enzymet telomeras som ser till att DNA-strängarna bibehåller rätt längd när cellerna delar sig. Men hur gör då en hårt arbetande forskare när uppståndelsen kring Nobelpriset slukar mycket av tiden? Carol Greider tacklar det hela genom att fortsätta med de vanliga rutinerna.

– Jag tränar 6 till 7 gånger i veckan och försöker komma hem i tid för kvällsmat med mina barn. Det är viktigt att bevara vissa saker så normala som det går, säger Carol Greider.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se

Tidigare publicerat om årets Nobelpris i medicin:

Nobelpris i medicin 2006-2008:


Länkar: