Nobelpristagare 2009

Nobelpristagare insprirerades av Curie

För en av årets nobelpristagare i medicin, Elisabeth Blackburn, har cirkeln nu slutits. Som barn var hon en stor beundrare av nobelpristagaren och fysikern Marie Curie – och i dag samarbetar hon med Institut Curie i Paris.

– Att det finns en närvaro här av någon som har betytt så mycket för mig blev som en extra bonus i det här samarbetet, säger Elisabeth Blackburn när Vetenskapsradions Lena Nordlund träffar henne i Paris.

Som 12-13-åring hemma i Tasmanien, Australien, läste Elisabeth Blackburn biografin om Marie Curie, skriven av Curies dotter Eve.

Den förbehållslöst positiva skildringen av den första kvinnliga nobelpristagaren påverkade starkt den unga Elisabeth Blackburn till att senare välja forskaryrket. 

Nu är Elisabeth Blackburn själv nobelpristagere och har de senaste åren dessutom påbörjat samarbete med en grupp cancerforskare på just det institut som Marie Curie grundade för hundra år sedan. Hon har till och med fått ett eget kontor i huset bredvid Marie Curies laboratorium, dit hon då och då går och känner närvaron.

Tilläggas bör att de flesta möblerna där bara är kopior eftersom de riktiga var radioaktiva – så långt hann inte fysiker Curie i sin forskning, att hon hann upptäcka farorna med radioaktiviteten.

Elisabeth Blackburns nya Parissamarbete, och resan som var planerad långt innan hon fick priset, gav henne också lugn och ro från det värsta nobelkaoset. De flesta som försökt få kontakt med henne har nämligen bara fått höra att hon är utomlands hela november månad.

– Det har faktiskt varit ganska bra att inte vara ständigt tillgänglig utan att kunna distansera sig en aning, säger hon

Elisabeth Blackburn fick nobelpriset i medicin i år för sitt arbete med telomerer – kromosomernas yttersta ändar, som ser till att kromosomerna inte förstörs vid celldelningen.

Lena Nordlund
lena.nordlund@sr.se