Regnskogen var vår granne

Under minst en miljard år var Sverige granne med Amazonas, enligt en ny studie i tidskriften Precambrian research.

I studien jämförs berggrundens ålder i delar av norra Europa, Västafrika och Amazonas. Med den jämförelsen som grund har man sedan lagt pussel med de jämngamla områdena – och det färdiga pusslet visade alltså att de tre i dag så avlägsna områdena i sitt ursprung troligtvis satt ihop med varandra.

Men uppenbarligen förändrades det så småningom. Enligt studien så satt områdena ihop i många hundra miljoner år, för att sedan splittras för knappt en miljard år sen. Visst är det länge sen – men som en jämförelse kan sägas att jorden är ungefär 4,6 miljarder år gammal.

Före splittringen var förmodligen nästan allt land samlat i en enda superkontinent som kallas Rodinia. Sverige omedelbara grannar var fortfarande Danmark och Tyskland, men strax nedanför fanns alltså Sydamerika, närmare bestämt delar av Colombia och Venezuela, enligt studien.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens:
Johansson, Å., 2009: Baltica, Amazonia and the SAMBA connection - 1000 million years of neighbourhood during the Proterozoic? Precambrian Research, vol 175, p 221-234. DOI: 10.1016/j.precamres.2009.09.011