Nobelsponsorn Honeywell ifrågasätts

Efter Ekots och Vetenskapsradions om Nobelstiftelsens nära sponsorssamarbete med vapentillverkaren Honeywell pågår nu en diskussion om sponsorernas framtid. Anders Bárány, ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien och under många år sekreterare i fysikkommittén, är besviken på att Honeywell och Nobelprisen fortfarande marknadsförs ihop på olika hemsidor.

– Det är ju fortfarande så att man loggar in och tittar på Honeywell Nobel så finns det här föreläsningsprogrammet de har. Och det är säkert ett jättebra föreläsningsprogram i sig, men vad de har gjort och fattat beslut om är ju faktiskt att man har sålt Nobelnamnet, säger professor Anders Bárány, ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien.

är en av Nobelstiftelsens webb- och huvudsponsorer. Enligt Nobelstiftelsen rör det sig om en fristående filantropisk stiftelse. Men på Honeywell koncernens hemsida framgår tydligt att sponsorn är en del av det stora företaget, som arbetar med att skapa goodwill för Honeywell.
Honeywell är svartlistat av ett stort antal etiska fonder - bolagets arbetar bland annat med kärnvapen och är världens 15:e största vapentillverkare, enligt fredsforskningsinstitutet Sipri, där nedrustningsexperten Rolf Ekéus är styrelseordförande.

– Det är klart att Honeywell anser väl att de vill stödja vetenskaplig forskning och inte minst på de områden de själva är specialister. Och eftersom dryga 40 % av deras produktion är vapenrelaterad så självklart finns det ju anledning att också tro kanske att det vetenskapliga forskningsstödet man ger har effekter på vapenutveckling, men det är ju svårt att veta egentligen, säger Rolf Ekéus som också är svensk ordförande i den nobelprisbelönade nedrustningsorganisationen .

Rolf Ekéus säger att en del av Honeywells vinster från bland annat vapenproduktion går till att premiera forskning, men att han inte vill kritisera Nobelstiftelsen.

– Det är ju inte elegant kanske, men det är svårt att se att man kan klandra dem. Jag tror de ska tänka sig för men jag kan inte se att det är ett djupt moraliskt brott de begår, anser Rolf Ekéus.

Sponsoravtalet med Honeywell ska snart omförhandlas. Och inom Nobelstiftelsen diskuteras nu framtiden för sponsorerna. Det säger Geir Lundestad,  som är  sekreterare vid Norska Nobelkommittén som delar ut fredspriset.

– Nej jag önskar inte att gå in i en diskussion om en konkret sak som ju nu är till värdering i Nobelstiftelsen, men som sagt vi har i flera år varit upptagna med att utveckla rättningslinjer för detta, säger professor Geir Lundestad.

Johan Bergendorff
johan.bergendorff@sr.se

Sören Granath
soren.granath@sr.se