Unikt dinosauriefossil ska kopieras

Ett 112 miljoner år gammalt fossil som står uppställt på Evolutionsmuseet i Uppsala, ska monteras ned och avgjutas åt ett japanskt museum.

För 88 år sen, år 1921, grävdes ett unikt dinosauriefossil upp i nordöstra Kina. Docent Otto Zdansky var den som grävde upp fossilet, som därför fick namnet Euhelopus Zdansky.

Otto Zdansky befann sig i Kina på uppdrag av en paleontolog vid namn Carl Wiman, som var verksam vid Uppsala Universitet. Därför skickades sedan det 112 miljoner år gamla fossilet till Sverige -- och här har det funnits sen dess.

I dag står det tolv meter höga fossilet uppmonterat och klart att beskåda på Evolutionsmuseet i Uppsala. Men inte länge till. Nu ska det monteras ner, för att avgjutas i två exemplar. Japans största dinosauriemuseum har nämligen hört av sig – de vill ha en kopia av det unika fossilet.

– Det blir lite spännande att försöka få ner fossilet från ställningen som det står på nu. Det monterades 1930, och jag har ingen aning om hur de fick upp den. Så hur vi ska få ner den är något via kliar oss i huvudet och funderar över just nu, säger museiintendent Jan Ove Ebbestad.

Museet i Japan ska bara ha en av kopiorna. Den andra ska göras åt ett svenskt filmföretag.

Åsa Wistedt, Radio Uppland
asa.wistedt@sr.se