Foto: Daniel Nilsson, Scanpix

Långdans kan bli kulturarv

Den utredning som idag lämnas till Regeringskansliet föreslår att Sverige ska bli det 118de land som undertecknar UNESCOS konvention om immateriellt kulturarv. Det innebär skydd av hotade minnen, berättelser, traditioner och ritualer likaväl som skydd för folkmusik, dans, hemslöjd och språk.

Vilka traditioner eller vilken musik eller hemslöjd som ska skyddas, och vad ett sådant skydd skulle innebära återstår att se.

--Till att börja med ska dels ett råd skapas som kan granska inkommande förslag, dels att detta råd tilldelas medel, säger Ingrid Johansson Lind, generaldirektör vid Institutet för Språk och Folkminnen i Uppsala.

--Cirka fem miljoner per år, som man ska kunna söka, och det skall vara sådant som står i konventionen: utbildning, seminarier, erfarenhetsutbyte och liknande. Sedan får vi se var regeringen säger om detta, om det är möjligt eller ej. Men självklart har vi stora förhoppningar att det ska falla på plats, avslutar Ingrid Johansson Lind.

Länkar:

Reporter: Staffan Forssell

FAKTA

UNESCO står för United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (FN:s utbildande, vetenskapliga och kulturella organisation). Organisationen skapades 1946 och är FN:s organisation för samarbete mellan länderna inom utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation / information. Unesco har 191 medlemsländer och Sverige blev medlem 1951. Målet för Unesco, och hela FN:s arbete, är att skapa fred genom ökat samarbete mellan länder.

Källa: #link=167564#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista