Hjärtkirurger kan få hjälp av robotar

Robotar som hjälper till vid hjärtoperationer är något man länge hoppats på inom sjukvården. Ett viktigt steg på vägen presenteras i dag i tidskriften International Journal of Robotics Research.

Det har visat sig vara svårt att få till bra robotar som kan hjälpa till vid hjärtoperationer, och svårigheterna beror framför allt på hjärtslagen.

I dag får man antingen fixera den del av hjärtat som man vill operera på, eller helt enkelt stoppa hjärtat, och låta en hjärt-lung-maskin ta över under operationen. Men nu handlar det alltså om att faktiskt operera på ett hjärta, medan det bultar.

Nu är det ingen ny robot som presenteras i studien, utan avancerade matematiska modeller för hur man, med hjälp av datorer, kan omvandla bilden av ett bultande hjärta till en bild av ett stillastående.

Den här bilden ska sedan visas på en skärm, varifrån läkaren ska styra operationsroboten, som sen anpassar sina rörelser till hjärtats slag.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens:
Richa et al. Three-dimensional Motion Tracking for Beating Heart Surgery Using a Thin-plate Spline Deformable Model, International Journal of Robotics Research. Doi: 10.1177/0278364909356600.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista