Ett foto kan avslöja din personlighet

En bild säger mer än tusen ord, brukar det heta. Enligt amerikanska psykologiforskare är det faktiskt möjligt att avläsa en främmande människas personlighetsdrag - bara genom att titta på ett foto av henne eller honom.

Försökspersoner i den amerikanska studien fick se på helfigursfoton av drygt hundra för dem främmande människor, som före fotograferingen hade genomgått en personlighetskartläggning.

Hälften av dem som deltog fick titta på foton där personerna i fråga stod helt rakt framför kameran och hade ombetts att inte visa några ansiktsuttryck.

Ändå kunde den här halvan av försökspersonerna som helhet korrekt identifiera vissa personlighetsdrag utifrån fotografierna. Bland annat kunde de peka på vilka som, enligt forskarnas redan gjorda utvärdering, var utåtriktade och självsäkra.

Träffsäkerheten blev ännu större och fler personlighetsdrag kunde identifieras när den andra halvan av testgruppen fick titta på foton. Dessa foton föreställde samma människor som förut. Skillnaden var att dessa, denna gång, hade fotograferats på ett mer spontant och naturligt sätt.

Liknande studier har tidigare gjorts på området. Att det är möjligt att i någon mån "läsa av" en person enbart via ett foto handlar sannolikt om en kombination av faktorer som klädstil, hållning och ibland subtila drag i våra ansikten, enligt forskarna.

Utseendet, säger de, kan vara viktigare än många tror för människors personlighetsbedömningar av andra.

Lisen Forsberg
lisen.forsberg@sr.se

Referens:
Naumann, Laura P., et al. Personality Judgments Based on Physical Appearance. Personality and Social Psychology Bulletin, 2009. Doi: 10.1177/0146167209346309.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista