Barns ögonsjukdomar behandlas bättre

Många barn i världen med ögonsjukdomar har under de senaste tio åren fått en bättre behandling. Det visar en forskningssammanställning kring den internationella kampanjen "Rätten att se 2020".

Orsaken till att antalet barn i världen med behandlingsbara ögonsjukdomar som grumlig hornhinna eller lins har minskat, beror framförallt på att vitamin A har getts i större utsträckning och också att fler barn vaccinerats mot mässling.

Antalet barnögonkliniker runtom i världen har ökat kraftigt , till exempel på den afrikanska kontinenten där det tillkommit 26 nya i tio länder senaste tio åren, och i Indien från fyra till 24.

Men med ökande välstånd och bättre spädbarnvård kommer nya andra ögonproblem, säger barnögonläkaren Anders Sjöström i Göteborg till Vetenskapsradion. Många barn som kanske inte hade överlevt förr, kan numera räddas. Det gör att de CP- och prematur-relaterade synskadorna ökar.

Och i flyktingläger och postkonfliktländer är A-vitaminbrist fortfarande ett problem.

Referens: Parikshit Gogate "Blindness in Childhood in Developing Countries: Time for a Reassessment? PLoS Medicine, Dec 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista