Bläckfiskar använder redskap

Att bläckfiskar medvetet bär med sig kokosnötskal som skydd, när de tar sig fram längs havsbotten, visar att även ryggradslösa djur kan använda sig av redskap.

Bläckfiskarna bär med sig kokosnötskal när de tar sig fram på havsbotten. Skalen kan de sedan använda som skydd mot predatorer och andra faror. Det visar en ny rapport som publicerats i tidskriften "Current Biology".

Forskarna har studerat tjugo olika bläckfiskar i Indiska oceanen, som alla burit med sig halva kokosnötter som de sedan kunnat gömma sig under eller inuti. Man har tidigare vetat att bläckfiskar kan gömma sig under olika objekt. Men nu visar det sig att de även kan ta med sig sitt skydd när de tar sig fram längs havsbotten.

I samband med denna förflyttning har också en ny gångstil observerats hos bläckfiskarna. De spänner ner sina åtta armar utmed kokosnötskalen och tar sig fram i en styltliknande gång utmed botten.

Enligt Eric Warrant, professor i zoologi på Lunds Universitet, är det just att bläckfisken utsätter sig för faror med denna obekväma gångstil, som visar att bläckfisken medvetet använder sig av ett verktyg. Han menar att den nya forskningen kan öppna upp för en helt ny förståelse för intelligensen hos ryggradslösa djur.

– Människor, traditionellt sett, trodde att vi var de enda djuren som hade sådana höga hjärnfunktioner. Men man har hittat fåglar och andra primater som också har den förmågan. Nu är det för första gången man ser det hos ryggradslösa djur och det är mycket intressant, säger Eric Warrant.

Filmen ovan är gjord i Indonesien, av Julian Finn, mellan 1998 och 2008 och är hämtad från Museum Victorias hemsida.

Niklas Zachrisson
vet@sr.se

Referens:
Finn, J. K. et al, Defensive tool use in a coconut-carrying octopus, Current Biology, Volume 19, Issue 23, R1069-R1070, 15 December 2009, doi:10.1016/j.cub.2009.10.052

Länkar:


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista