1 av 3
Så här ser Spirit ut i sin sandgrop. Bild: Nasa
2 av 3
3 av 3
En sammansatt bild, som Spirit tagit med sin robotarm, hjälpte Nasa att planera för räddningsoperationen. Foto: Nasa

Marsbil ska räddas ur sandgrop

Marsbilen Spirit, som kört runt på den röda planeten sedan 2004, har fastnat i en sandgrop. På Nasa planerar man noga hur man ska försöka rädda bilen som redan fungerat i nästan sex år, istället för i de tre månader som den var designad för.

Tänk dig att du sitter fast med bilen i en snödriva och hjulen bara slirar. Ingen kan hjälpa till att skjuta på – och själv sitter du inte ens i bilen, utan befinner dig på en annan planet och får försöka fjärrstyra loss den ur fällan...

Ungefär så är läget för Nasa-personalen som jobbar med den lilla Marsbilen Spirit, som i snart åtta månader har suttit fast i en av Marslandskapets sandgropar. Spirit står i kanten av sandgropen och lutar – tolv grader noga räknat – och kommer ingenvart. Tre av de sex hjulen är nästan helt begravda i den svavelhaltiga sanden. Till råga på allt sticker en sten upp under magen på bilen.

Efter moget övervägande beslutade sig Nasa för att, den 17 november i år, snurra hjulen sex varv. De räknade med en mycket liten förflyttning, mest slirande. Men bilen stannade automatiskt efter bara en sekund, eftersom den började luta lite mer än förut. Gränsen var satt till en grads ytterligare lutning – skulle lutningen bli större så skulle bilen stoppas. Och det var alltså precis vad som skedde.

Nästa försök gick dock lite bättre, liksom försöket efter det. Totalt lyckades man på tre försök få Spirit att röra sig 1,6 cm framåt. Men sedan slog olyckan till igen – höger bakhjul slutade fungera. Spirit var fast igen.

Och nu börjar det bli bråttom. Marsvintern är i antågande och i den position som Spirit befinner sig nu, är det osäkert om den kommer få tillräckligt mycket energi till sina solpaneler för att klara sig. Vill det sig illa, kan alltså Spirit ha tagit sin allra sista tur på Mars yta.

I snart sex år har Marsbilarna Spirit och Opportunity rapporterat från Mars yta, vilket är betydligt längre än de månader som var planen från början. Och till skillnad från Spirit, så fungerar kollegan Opportunity fortfarande bra.

NASA har döpt räddningsoperationen till .

Tidigare publicerat på samma ämne:

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista