Robotfisk kan varna vid algblomning

Algblomning har utvecklats till ett stort problem de senaste åren, med förstört badvatten och i värsta fall förgiftningar och död fisk som följd. Nu utvecklar forskare vid Michigan State University i USA ett nytt redskap i kampen mot algerna.

– Det är en fisk som kan röra sig fritt i vatten under längre perioder. Den är ganska liten och mycket energieffektiv, säger doktor Elena Litchman, som är en av forskarna bakom projektet.

Men det är ingen vanlig fisk som Elena Litchman beskriver, utan en robotfisk. Den både ser ut och rör sig som en fisk - 23 cm lång, grågrön, med både rygg- och stjärtfenor.

Med hjälp av olika sensorer och en inbyggd GPS ska den kunna skicka detaljerad information om till exempel förekomsten av giftalger i vattnet. Detta kan utnyttjas dels för att förbättra de modeller som används för att beräkna algblomningen, dels för att utveckla ett slags varningssystem där flera robotfiskar samarbetar.

– Om vi hade flera av dessa fiskar, som fiskstim, så skulle man kunna ha riktigt bra täckning, vilket är ganska spännande, säger Elena Litchman.

Idag använder SMHI flera olika tekniker för att övervaka algblomningen - satellitfoton, flygbilder, bojar med sensorer och forskningsbåtar. Men robotfisken beräknas bli betydligt billigare i drift än alla dessa och har dessutom en stor fördel i att den kan röra sig fritt i vattnet under upp till 3 månaders tid.

Inom tre till fem år beräknar forskarna att fisken kommer att vara färdigutvecklad. Sedan återstår att se om, och i så fall när, de dyker upp i våra svenska vatten.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Se hur robotfisken rör sig i vatten och hör forskarna berätta mer om projektet, i denna film gjord av G.L. Kohuth, Michigan State University:

Länkar: