Cirkulerande blod, fotograferat med svepelektronmikroskop. Blodplättarna är små och skivformade. Foto: Wikimedia.

Konstgjorda plättar hejdar blödning

Forskare har visat att det går att tillverka blodplättar, som vi annars har naturligt i blodet. Sådana konstgjorda plättar verkar också göra det som de ska i blodet - åtminstone hos råttor, enligt en ny studie från USA där man gjort blodplättar utifrån plastmolekyler.

– Det är en väldigt innovativ tanke bakom det här, säger Jaan Hong som forskar i klinisk immunologi vid Uppsala universitet och som speciellt intresserar sig för blodets mekanismer.

Blodplättarnas huvuduppgift är att göra så att blodet koagulerar när vi skadat oss, så att vi inte förblöder.

Det forskargruppen i USA har gjort är att tillverka blodplättar genom att ta en biologiskt nedbrytbar plastmolekyl, en polymer, och kombinera den med en liten aminosyrasekvens. Resultaten presenteras i tidskriften Science Translational Medicine.

Forskarna testade i sin studie att injicera de konstgjorda blodplättarna hos råttor, 20 sekunder efter att djuren givits en skada. De som fått sprutan slutade blöda 23 procent snabbare än andra råttor, som inte fått injektionen.

Det som hände var att de konstgjorda blodplättarna gick samman med dem som redan fanns naturligt i blodomloppet och hjälpte dem att få blodet att stelna. Den bieffekt som syntes var en viss ansamling av de syntetiska blodplättarna i levern.

Jaan Hong vid Uppsala universitet säger att man fortfarande inte vet vilka effekter det här skulle få hos en människa på kort och lång sikt. Men om det skulle fungera väl finns möjliga användningsområden, säger han. Exempel på sådana är när man snabbt behöver stoppa blodförlusten hos någon som skadats i en olycka, eller i krig.

– Jag tror att en av de bakomliggande orsakerna är att man vill få fram någonting som man kan använda i krigssituationer. Man har med sig en sjukvårdsväska hos sjukvårdspersonalen i krigszoner, helt enkelt, säger Jaan Hong.

Lisen Forsberg
lisen.forsberg@sr.se

Referens:
Bertram, James P. et al. Intravenous Hemostat: Nanotechnology to Halt Bleeding. Science Translational Medicine 16 december 2009.

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista