1 av 3
En hälsningsvink från Ardi. Foto: Scanpix
2 av 3
En stjärna föds, exempel på vad det nyfixade Hubble-teleskopet kan fånga. Foto: Scanpix/ AP/NASA
3 av 3
Kulturell överlevnad på Påskön, inte biologisk. Foto: Scanpix

Ardi i topp

När den vetenskapliga tidskriften Science i dag summerar vetenskapsåret med sin återkommande tio-i-topp-lista så hamnar förmänniskan Ardi längst upp. Ardi trängs på listan tillsammans med bland annat gammastrålar från yttre rymden och upptäckten av ungdomens källa i en bakterie.

Årets forskningsgenombrott enligt tidskriften Science är en av människans förfäder, förmänniskan Ardipithecus ramidus, eller Ardi, som hon kallas. Det är 125 skelettetdelar från en hona, som levde för nästan 4,5 miljoner år sen och som gick upprätt.

Forskarnas slutsatser publicerades i oktober i inte mindre än 11 vetenskapliga artiklar och det var något som många evolutionsbiologer väntat på ända sedan skelettet hittades 1994 i nuvarande Etiopien.

Förutom att publiceringen av en sån här upptäckt självklart väcker debatt om huruvida det verkligen är en föregångare till oss människor eller inte så ger det en skjuts inom forskningsområdet nu när fler forskare kan ta del av resultaten.


Tre astronomiska genombrott som finns på topplistan är de tusentals nya observationer som hittats med hjälp av det nya Fermi-teleskopet, upptäckten av is på månen och reparationen av den gamla trotjänaren Hubble-teleskopet, som nu tar bättre bilder än någonsin.


Sen var det här med ungdomens källa - ett ämne som utsöndras av en särskild bakterie som hittats på Påskön. Ämnet heter Rapamycin och i en studie som publicerades i Nature i somras så visades det för första gången ett däggdjurs liv kan förlängas markant.

Det var möss som levde 14 % längre tid efter att ha fått rapamycin. Än så länge är det dock inget som rekommenderas för ett längre liv eftersom ämnet avsevärt försvagar immunförsvaret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista