Inte så lätt att sova med ballongarm. Foto: Scanpix

Svårt att sova med tryck

Dygnsmätning av blodtryck är en vanlig åtgärd för att ställa in rätt blodtryckssänkande medicin - nu ifrågasätter amerikanska forskare om det ger rätt värde, eftersom patienten störs av själva mätningen.

Dygnsmätning innebär att en mätmanchett runt överarmen med jämna mellanrum pumpas upp och mäter trycket automatiskt, även nattetid.

Nu visar en undersökning av 103 njurpatienter att nattvärdena är högre än förväntade - de ska normalt vara lägre på natten. Men med mätarna på armen är nattaktiviteten högre, liksom trycket. Förklaringen är att mätningarna stör sömnen helt enkelt - blodtrycket sjunker inte för att det är natt utan därför att vi sover, säger undersökningsledaren Rajiv Agarwal vid Indiana universitetet. Om mätningen väcker oss, eller stör sömnen, blir mätvärdena falskt högre.

Överläkare kardiologen Peter Rask vid universitetssjukhuset i Örebro svarar på frågan om detta också är svenska erfarenheter:

 --Patienterna får föra journal över sitt dygn, så man kan justera för störningar. Men även om de störs så sjunker ändå blodtrycket nattetid. Det inte bara är sömn som sänker trycket - det är hormoner också. Det vi också tittar på är den relativa skillnaden mellan dag- och natt-tryck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista