Blåvalsfena
Numera är ljudet dovare när blåvalen tar ton under vattnet. Foto: Scanpix.

Blåvalen har förändrat sin sång

Världens blåvalar har ändrat sitt läte. Numera sjunger jordens största djur dovare än de gjorde för 50 år sedan. Varför valsången har sjunkit i tonhöjd har forskarna inte riktigt klart för sig, men det kan faktiskt handla om att valarna blivit fler.

Blåvalarna låter inte som de gjorde för 50 år sedan. Det visar sammansatta mätningar från olika delar av världshaven, 45 år tillbaka i tiden, som amerikanska forskare publicerat i tidskriften "Endangered species research".

Blåvalar har olika läten när de möts eller äter, men det är bara hanarna som sjunger i ett längre sammanhållande muller.

Det är just hanarna som nu - oberoende av varandra - sänkt tonhöjden på sin sång i de flesta blåvalspopulationer på jorden, enligt de amerikanska forskarna. Som mest har blåvalarnas tonhöjd sjunkit med så mycket som 31%.

Det som kan ha fått valarna att ändra sin sång skulle kunna vara ökat oljud i haven som orsakas av oss människor, eller att valhanarna blivit större, enligt foskarnas spekulationer. Men forskarna tror ändå att det handlar om att blåvalarna faktiskt håller på att öka i antal.

När den kommersiella jakten på blåval upphörde år 1972, kan blåvalshanarna helt enkelt varit tvungna att ropa högre på honorna under parningstider. Det här skulle innebära att sången inte kommer sjunka mer, allteftersom blåvalspopulationerna stabiliseras.

Niklas Zachrisson
vet@sr.se

Referens:
McDonald M.A. et al, Worldwide decline in tonal frequencies of blue whale songs, Endangered species research, Vol.9: 13-21, 2009, doi 10.3354/esr00217

Hör mer:

Tidigare publicerat på samma ämne:




Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista