Smala fingrar är känsligare än tjocka. Foto: Dan Hansson

Små fingrar bättre än stora

Mindre fingrar är känsligare för beröring än stora. Det visar nya forskningsresultat som också kan vara intressant för de som utvecklar fingerproteser.

Tidigare studier på området visar att kvinnor har känsligare fingrar än män, men nu har forskare kommit fram till att det är storleken på fingrar som räknas.

Genom att trycka ett allt smalare föremål mot ett hundratal studenters fingertoppar har amerikanska forskare kommit fram till att känseln i fingertopparna beror på hur stor ytan är i änden på fingret. Resultatet att mindre fingrar har tätare känsel-receptorer och därför också bättre känsel, kan användas i framtagandet av fingerproteser.

Helena Backlund Wasling, forskare i fysiologi på Göteborgs Universitet, är delaktig i ett stort EU-projekt som arbetar med att ta fram ett artificiellt finger. Hon menar att de amerikanska forskarnas studie om fingrarnas känslighet är viktig bakgrundskunskap för framställandet av en väl fungerande fingerprotes.

– Det är precis det vi håller på att kolla på. De har också intresserat sig för Merkelreceptorer som tycks vara väldigt viktig när det mänskliga fingrets orientering på föremål eller om föremål är släta eller grova, säger Helena Backlung Wasling.

I huden sitter de så kallade Merkelreceptorerna som känner av tryck och skickar känselsignaler till hjärnan.

En vanlig fingertopp har tusentals receptorer, men Helena Backlund Waslings fingerproteser innehåller endast fyra. Eu-projektet kommer att vara färdigt i maj. Då kan man börja tillverka proteser för människor utan fingrar.

– Man skulle kunna använda dem som robotfingrar som kunde få bättre känslighet och man kan också tänka sig att kirurger kommer kunna använda sig av att kunna operera i ett annat rum än var patienten befinner sig., säger fysiologi forskaren Helena Backlund Wasling.

Referens:
RM Peters "Diminutive digits discern delicate details: fingertip size and the sex difference in tactile spatial acuity " J Neuroscience, 2009 Dec 16;29(50):15756-61.

Niklas Zachrisson
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista