VETANDETS VÄRLD TIS 22 DEC

Nya digitala krav på biblioteken

Biblioteken måste tänka i nya banor. Hur ska man få fart på digitaliseringen av böcker och annat i arkiven och göra det tillgängligt för medborgarna? Ska man ansluta sig till sökmotorföretaget Googles stora bokprojekt, som går ut på att skanna in 30-50 miljoner böcker?

Med dagens IT vore det fullt möjligt att skapa ett världsbibliotek. Precis som det forna biblioteket i Alexandria kunde det samla vårt kulturarv. Men vi är långt ifrån målet.

Digitaliseringen av biblioteken går trögt, ekonomi och upphovsrätt sätter stopp för visioner av det slaget. Är det biblioteken själva eller starka kommersiella krafter på nätet (läs Google) som kan genomföra det? KB i Humlegården är bara ett av de europeiska nationalbiblitek som känner pressen på sig, att bli närvarande på nätet med sina samlingar.

När Kungliga biblioteket byggdes 1877 i Humlegården i Stockholm var det tecken på en stor nationell samling för att bevara vårt kulturarv. Nu dignar man under nya krav: göra allt gammalt tillgängligt samtidigt som man har samhällets krav på att spara även det som finns på nätet ("e-plikt"). Det behövs en ny nationell satsning, säger Pelle Snickars, forskningschef på KB, i programmet.

Vi möter även chefen för Harvard University Library, Robert Darnton, som har idéer om att göra bibliotekens samlingar mer åtkomliga genom redigering, s.k. vertikala böcker på nätet, som refererar till arkivmaterial, så att läsaren kan kolla källorna till det som presenteras i översiktliga presentationer. Den konventionella fackboken får flera underliggande lager av information, är hans framtidsvision.

I USA har Googles projekt råkat ut för kritik, bland annat för att upphovsrättsfrågorna inte är lösta. Normalt gäller att den upphör 70 år efter upphovsmannens död, vilket betyder i praktiken att det senaste århundradets produktion är skyddad. Den mesta skrivna produktionen härrör från den tiden. Google har en prismodell för att kunna ta betalt, men många upphovsmän är okända, berättar upphovsrättsadvokaten James Boyle i programmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista