Könsskillnader i sexuell upphetsning

Det finns könsskillnad - inte bara på vad vi blir sexuellt upphetsade av - utan också på hur vi upplever sexuell upphetsning. Om man jämför hur vi subjektivt beskriver upphetsningen med sådant man fysiskt kan mäta, som hur kraftig erektion en man har, eller ökat blodflöde i vaginan hos kvinnan, stämmer mannens upplevda grad av upphetsning bättre överens med det som är mätbart, än vad det gör hos kvinnan.

 Det visar sig när forskare gått igenom över hundra studier om sexuell upphetsning från 1969 och framåt.

I studierna har man använd metoder som de flesta av oss nog inte visste fanns – som fallometri och vaginometri.

Könsskillnaderna kan bero på att män, som ju enkelt kan se sin upphetsning utanpå, helt enkelt har lärt sig att känna av den bättre. Eller så är det inte samma koppling mellan det fysiskt mätbara och det subjektiva hos kvinnor. Eller så kan det vara brister i mätmetoderna, spekulerar forskarna i tidskriften Archives of Sexual Behaviour.

Referens: Meredih L Civers et al: Agreement of Self-Reported and Genital Measures of Sexual Arousal in Men and Women: A Meta-Analysis, Arch Sex Behav DOI 10.1007/s10508-009-9556-9

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista