1 av 2
2 av 2

Nytt hopp för tasmanska pungdjävulen

Den tasmanska pungdjävulen, det största köttätande pungdjur som finns kvar på jorden, är allvarligt utrotningshotat på grund av en sorts ansiktstumörer som smittar mellan djuren via bett och kroppskontakt.

Men nu har forskare hittat gener som förklarar var tumören uppstår, liksom proteiner som gör att man kan diagnosticera om djuret blivit smittat innan det fått tumörer. Det ökar hoppet om att få fram ett vaccin och gör det också lättare att begränsa smittspridningen, vilket är nödvändigt om djuret, som bara finns på Tasmanien, inte ska dö ut. De senaste tio åren har antalet tasmanska pungdjävlar minskat med 60 procent.

Referens: Elizabeth P. Murchison et al: The Tasmanian Devil Transcriptome Reveals Schwann Cell Origins of a Clonally Transmissible Cancer,  Science 1 January 2010:Vol. 327. no. 5961, pp. 84 - 87 DOI: 10.1126/science.1180616

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista