1 av 2
Fossila fotspår gjorda av de fyrfota landlevande djur, som tros ha sett ut som teckningen i mitten visar.
2 av 2
Professor Per Ahlberg.

Fotspår ändrar landdjurens historia

Våra urgamla förfäder fiskarna kravlade upp på land betydligt tidigare än vad forskare hittills har trott. Det hävdar svenska och polska forskare som har hittat avtryck från fyrfota landlevande djur som är äldre än alla tidigare fynd på området. Resultaten publiceras i tidskriften Nature.

Att döma av fotavtrycken var våra tidiga landgående förfäder rejält stora.

– De såg ut ungefär som tre och en halv meter långa korsningar mellan fiskar och krokodiler, säger Per Ahlberg, professor i evolutionär organismbiologi vid Uppsala universitet.

Hur djuren kan ha sett ut har Per Ahlberg och hans kollegor fått fram genom att jämföra sina nyfunna fotavtryck med andra fossilfynd av djurskelett, från samma tidsperiod i vår förhistoria.

Fotavtrycken som forskarna hittat i Polen, när Polen låg vid ett område nära ekvatorn, är nästan 395 miljoner år gamla. Det innebär att fiskarna så att säga "kravlade upp på land" cirka 18 miljoner år tidigare än man hittills trott.

– Så det här är en stor upptäckt. Dels ändrar den ju tidsramen för landryggradsdjurens uppkomst. Men dessutom ger den oss en väldigt annan bild av vilken miljö i vilket det skedde, säger Per Ahlberg.

Tidigare har forskarna trott att våra fiskförfäder reste sig upp på fyra ben för att kliva rakt in i skogen och började livnära sig på de leddjur som redan fanns där, som tusenfotingar. Men så verkar inte vara fallet. De tidiga fyrfota djuren tycks istället ha levt på stora gyttjebankar ute till havs där de åt maneter och fiskar som spolats upp med tidvattnet. De skulle alltså ha blivit landlevande oberoende av livet i skogen, vilket är viktig kunskap, säger Per Ahlberg.

– Vi härstammar alla, till slut, från de här djuren. Och de ger oss en bild av steget från vatten till land, ett av de stora stegen i evolutionen. Ett som vi inte förstår särskilt väl, men utan vilket vi inte ens skulle finnas till, säger Per Ahlberg.

Det här är intressanta fynd. Och att fotspåren är så pass gamla kan man vara väldigt säker på, kommenterar Lars Werdelin, docent vid Naturhistoriska riksmuseet:

– Åldern är helt klarlagd. Såvitt jag kan se är det ingen tvekan om att det är fyrfota djur som har gjort de här fotspåren. Det känns solitt, säger Lars Werdelin.

Lisen Forsberg
vet@sr.se

Referens:
Grzegorz Niedźwiedzki, Piotr Szrek, Katarzyna Narkiewicz, Marek Narkiewicz och Per E. Ahlberg. Tetrapod trackways from the Early Middle Devonian. Nature, januari 2009.

Tidigare publicerat på samma ämne:Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista