Jacob Zuma med sina tre fruar, i Sydafrika, där det är fint att vara överviktig. Foto: Mike Hutchings/Scanpix

Mer än varannan sydafrikanska överviktig

I Sydafrika blir fetma ett allt vanligare problem, särskilt bland kvinnor. Idag är mer än varannan sydafrikansk kvinna överviktig och 35 procent är feta, alltså med ett BMI på över 30. Det är nästan i nivå med USA, och Sydafrika är därmed ett av de länder med värst överviktsproblem.

Nu ökar också sjukdomar kopplade till fetma, som hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och diabetes.

Framför allt är det bland de svarta kvinnorna som fetman är utbredd, och bland dem anses det vackert att vara fet. Utöver det finns det ännu en anledning till att det är extra svårt att få de sydafrikanska kvinnorna att ändra sina vanor och vilja gå ner i vikt - och det är att många kopplar ihop viktnedgång med hivsmitta och aids. Hellre än att omvärlden ska tro att man är drabbad av det, utsätter kvinnorna sig för de fetmarelaterade sjukdomsriskerna, säger professor Thandi Puoane som forskar om fetma vid University of the Western Cape.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".