Vilka som inte får diabetes förutspås

Om man har föräldrar som har typ 2 diabetes så löper man tio gånger högre risk än andra att bli diabetessjuk som vuxen. Hos svarta har man sett samma förhöjda risk även om föräldrarna inte har diabetes. Det visar en amerikansk studie med nära två tusen barn, där man följt olika grupper av barn under flera års tid.

Än så länge är det svårt att förutsäga exakt vilka som får diabetes. Men istället visar studien att man kan säga vilka som inte får diabetes. Detta genom att mäta BMI, blodtryck, blodsocker och insulinnivå. Då kunde man med 99.5 procents säkerhet förutsäga vilka som inte skulle få diabetes.

– Det här är ingenting som görs i Sverige idag, säger professorn och diabetsforskaren Åke Lernmark i Lund till Vetenskapsradion, vilket kan bero på att det är färre ungdomar i Sverige än USA som får vuxendiabetes.

I Sverige är det bara två procent av tonåringar som får typ 2, medan det i den amerikanska studien handlade om sex procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".