En blå putsarfisk utför sitt arbete. Foto: Richard Smith

Putsarfisk kan förklara mänsklig moral

Förekomsten av moralpoliser, hos såväl människor som djur, har länge fascinerat forskarvärlden. Varför är det så att vissa människor vågar sticka ut näsan och säga att "sådär beter man sig inte", trots att dom då utsätter sig själva för risker? Nu menar forskare att den lilla putsarfisken kanske sitter inne med några av svaren.

De små putsarfiskarna lever på att äta parasiter och annat skräp från andra större fiskar. Ofta jobbar de i par när de "gör rent" en fisk. Men ibland kan det hända att en av dem inte nöjer sig med att äta det den ska, utan tar en tugga från själva fisken.

Det är då det märkliga sker - den andra putsarfisken "blir arg" och jagar sin partner, som för att markera att sådär beter man sig inte.

Vid en första anblick kan det se ut som att den "arga" putsarfisken försvarar värddjuret. Men i själva verket så är det här ett egoistiskt beteende, menar forskarna bakom studien – om en av putsarfiskarna biter värddjuret, så simmar det förmodligen därifrån, och båda putsarfiskarna blir av med sin måltid.

Putsarfisken är alltså moralpolis av direkt egoistiska skäl, eftersom den annars riskerar att förlora sin mat. Och det här skulle enligt forskarna bakom rapporten kunna vara fallet även hos mänskliga moralpoliser.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Länkar:

Referens:
N.J. Raihani et al, "Punishers Benefit from Third-Party Punishment in Fish", Science. Doi: 10.1126/science.1183068.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista