Ett ungefär 30000 år gammalt korallfossil. Myntet bredvid har en diameter på 1,5 cm. Foto: W. Kiessling

Korallrev gynnar artutveckling

Länge har man misstänkt att tropiska korallrev har spelat en huvudroll i utvecklingen av nya djurarter i haven, det har bara saknats bevis för att det är så. Men i dag presenteras en studie i tidskriften Science, där man genom omfattande fossilstudier visar att korallreven verkligen har varit så viktiga som man anat.

De brukar beskrivas som havens regnskogar. Och få platser i världen är faktiskt så artrika som korallreven, berättar Mats Grahn, lektor i evolutionsbiologi vid Södertörns Högskola i Huddinge utanför Stockholm.

– Det vi har haft lätt att ta reda på, det är att biologisk mångfald är högre i vissa typer av miljöer, som till exempel korallrev. Men vi vet inte om det beror på att de här miljöerna är så attraktiva för många olika arter att dom samlas där, eller om miljöerna faktiskt fungerar som generatorer av biologisk mångfald, säger han.

Men nu har forskare hittat svaret på den här frågan – i alla fall när det gäller ryggradslösa djur. Genom att undersöka över 300 000 fossil från ryggradslösa djur så kunde forskarna konstatera att ovanligt många släkten hade uppstått i just korallrev.

Enligt Mats Grahn är detta ytterligare ett bevis för korallrevens stora betydelse för havens biologiska mångfald. Därför är det allvarligt att deras överlevnad nu är hotade av bland annat klimatförändringarna.

Men korallreven har faktiskt dött ut minst en gång tidigare under evolutionen, för ungefär 250 miljoner år sen, berättar Mats Grahn. Och livet på jorden klarade sig bevisligen den gången – så frågan är varför de behöver finnas kvar nu?

– Jorden skulle säkert klara sig utan korallreven, och stora delar av jordens ekosystem skulle klara sig. Men det är inte säkert att vi människor skulle klara oss utan korallreven. De är till exempel väldigt viktiga för produktionen av fisk. Sen så vore det ju tråkigt för våra barn och barnbarn om inte de också fick se hur vackert det är med korallrev, säger Mats Grahn.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens:
W. Kiessling et al, "Reefs as Cradles of Evolution and Sources of Biodiversity in the Phanerozoic", Science Vol. 327, no. 5962. Doi: 10.1126/science.1182241.

Tidigare publicerat på samma ämne:


Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".