Kombi-spruta för influensavaccin

Nästa höst kan det bli så att vi får en enda spruta med en kombination av vaccin mot den så kallade svininfluensan och mot den vanliga säsongsinfluensan. Den rekommendationen väntas komma från Världshälsoorganisationen, WHO enligt uppgift från Angus Nicoll, som är influensakoordinator på den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC.


Kanske kan det dessutom räcka med en spruta som sen räcker för några år framåt. Detta tack vare de hjälpämnen, adjuvanser som de kallas, som har tagtis fram för att förstärka verkan för vaccinet mot den så kallade svininfluensan.

Det hoppas  Angus Nicoll som säger att  trots att den vanliga säsongsinfluensan förändras från år till år så skulle vaccinet kanske ändå kunna bli så kraftfullt med hjälpämnena, att man inte behöver ta sprutan lika ofta som nu.

Mer om vaccin mot svininfluensan hör du i vårt veckomagasin kl 13.20. Då får du också höra om vaccinationskampanjen i Frankrike som nu kallas skandal - där har bara var tionde vaccindos gått åt av de nittio miljoner doser som staten köpt in.

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".