Var fjärde födsel i Asien kejsarsnitt

I Asien föder var fjärde kvinna med kejsarsnitt, enligt en randomiserad studie i the Lancet.

I länder som Kina är det nästan hälften av kvinnorna som väljer kejsarsnitt. Det visar en stor studie där 100 000 kvinnor slumpvis valts ut i nio asiatiska länder.

Eva Robertson, som är lektor och barnmorska och själv disputerat kring utländska kvinnors barnafödande ser allvarligt på siffrorna:

– Det finns inte medicinska indikationer för det, och det är en kostsam procedur. Det blir problem för länder som har en dålig ekonomi och lite pengar till hälso- och sjukvård. Vi pratar om att vi ska ha evidensbaserad förlossningsvård, och då är det helt stick i stäv med det, säger Eva Robertson.

Varför är det allvarligt för kvinnorna att få kejsarsnitt när de ska föda?

– Du får en ökad mödradödlighet och ökad barnadödlighet. Det visar man med ganska komplicerade statistiska beräkningar. Både individuella risker och risker beroende på sjukhusstorlek och miljö, säger Eva Robertson, lektor och barnmorska vid högskolan i Borås.

Reporter Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Referens:
Pisake Lumbiganon "Method of delivery and pregnancy outcomes in Asia: the WHO global survey on maternal and perinatal health 2007-08" the Lancet 12 jan 2010, doi:10.1016/S0140-6736(09)61870-5

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".