1 av 2
Än är bisfenol A tillåtet i nappflaskor i Sverige.
2 av 2

Bisfenol A kopplas till hjärtsjukdom

En ny studie bekräftar tidigare forskning som visat att plastämnet bisfenol A, som finns bland annat i de matlådor vi värmer i mikron och i nappflaskor, är kan kopplas till hjärtsjukdom hos vuxna människor.

En brittisk studie visar att människor med höga halter bisfenol A i urinen i större utsträckning drabbas av hjärtsjukdomar.

Samma forskargrupp presenterade redan för ett och ett halvt år sedan en studie som kopplade bisfenol A till bland annat hjärtsjukdom. Nu bekräftas sambandet.

– Det är tydligt att sambandet finns där igen, så det behöver tas mer på allvar av reglerande myndigheter, säger professor David Melzer Professor David Melzer vid Peninsula Medical School i Exeter.

Studien bekräftar alltså ett samband men förklarar det inte. Därför kan man inte säkert veta att det faktiskt är bisfenol A som ökar sjukligheten -- det skulle kunna vara någon annan faktor som ligger bakom båda.

En del länder har redan förbjudit bisfenol A i till exempel nappflaskor. Sverige har inga sådana förbud men kemikalieinspektionen följer forskningen, säger Katarina Lundberg som ännu inte hunnit ta del av studien som publiceras idag:

– Vi har sen tidigare ett intresse av att följa de här studierna och resultaten som kommer, eftersom vissa av dem indikerar effekter som skulle kunna vara oroande om exponeringen är relevant för människa. Så givetvis kommer vi att titta även på den här studien, säger hon.

Den nya studien omfattar ungefär 1500 vuxna amerikaner och publiceras i tidskriften PLoS ONE.

Tidigare publicerat på samma ämne:Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista