1 av 2
2 av 2

Stort jordskalv i Haiti analyseras nu

En kraftig jordbävning skakade Haiti sent på tisdagskvällen svensk tid. Skalvet hade magnituden 7,0 på Richterskalan ocn hade sitt epicentrum ytligt i ett tiotal mil från huvudstaden Port-au-Prince.

Det skedde vid gränsen mellan två tektoniska plattor: den nordamerikanska plattan och Karibienplattan. Plattorna glider förbi varandra, som i Kalifornien och i norra Turkiet. Skarven här är alltså inte av samma typ som vid Indonesien och vid Japan, där en platta glider in under en annan – sådana gränser ger de allra största skalven.

Trots det var skalvet i Haiti rejält kraftigt – inte minst det faktum att det skedde ytligt och dessutom i ett fattigt område där byggnaderna inte är så har gett allvarliga effekter. Inte sedan 1770 har en så stor jordbävning inträffat längs denna plattgräns.

Forskare har redan satt igång med att analysera data från skalvet för att bättre förstå det , säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala Universitet, till Vetenskapsradion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".