Sojabönor som tillsammans formar en DNA-sträng. Bild: Roy Kaltschmidt.

Sojabönans gener kartlagda

Amerikanska forskare har kartlagt den genetiska koden för sojabönan. Det en av de vanligaste växterna inom jordbruket världen över och används i huvudsak till mat och djurfoder på grund av sitt höga olje- och proteininnehåll.

Kartläggningen visar att sojabönan har 70 procent fler gener som kodar för just proteiner jämfört med andra liknande växter. Bönor och andra ärtväxter är också viktiga inom jordbruket eftersom de kan binda luftburet kväve till marken och därigenom tillföra näring till jorden utan gödsling.

Forskarna hoppas att sojabönans kompletta gensekvens ska komma till nytta när det gäller förädling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".