Jungfrur som spelar musik. Foto: Wikimedia.

Ny forskning om medeltida sex

En oskuldsfull jungfru eller en liderlig älskarinna? Medeltidens föreställning om kvinnan var ytterst splittrad, visar ny forskning vid Göteborgs universitet. Historikern Henric Bagerius har intresserat sig för medeltidens syn på riddarnas och jungfrurnas hetaste känslor.

Hon är en välkänd symbol, den medeltida jungfrun. Ofta utstyrd med toppig hatt och en oskuldsfull uppsyn. Men i historikern Henric Bagerius forskning framträder en annan gestalt.

Henric Bagerius har studerat medeltidens syn på sexualitet genom att närläsa 1200-talets riddarromaner och där framträder en sammansatt och komplicerad bild av såväl riddaren som jungfrun och hur de förväntades bete sig i sänghalmen.

Riddaren skulle både vara hövisk och sansad, men också kunna ta jungfrun med våld, om så krävdes. Jungfrun ansågs både vara åtråvärd i sin kyskhet, men också farlig, svårtyglad och oberäknelig: en makthungrig mansslukerska. Själva samlaget blev ofta en våldsam affär enligt riddarromanerna, men som alltid slutade det i ett lyckligt äktenskap.

Tobias Svanelid
vet@sr.se

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".