Den komplicerade ribosomstrukturen skyddar vattenmolekylernas verksamhet. Foto: Wikipedia common

God arbetsmiljö i ribosomer

Hur kan det gå så oerhört fort för cellerna att tillverka proteiner? Det är ribosomerna inuti som gör jobbet, men inte förrän nu vet man vad i den komplicerade strukturen det är som arbetar så rasande fort. Det är vatten helt enkelt.

Det är två vattenmolekyler i ett avskilt, specialinrett utrymme i ribosomen som är proteinfabrikatörer. Om samma vattenmolekyler gör samma jobb utanför ribosomen, för det kan de, då går det en miljon gånger långsammare än inne i den ombonade och designade arbetsmiljön inne i ribosomen.

Egentligen handlar det om en ganska elementär reaktion, där protoner flyttas fram och tillbaka, som nu har beskrivits kvantmekaniskt vid cell-och molekylärbiologiska institutionen vid Uppsala universitet.

Referens:
Göran Wallin, Johan Åqvist: The transition state for peptide bond formation reveals the ribosome as a water trap Proceedings of The National Academy of Sciences, PNAS.

AnnLouise Martin
ann.martin@sr.se

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".