Tundrapipare i lekdräkt, på väg norrut men avvaktande ett tag på Hawaii. Foto: Wikipedia common

Långflyttare behåller fler ungar

Arktiska vadarfåglar  flyttar exceptionellt långt; från Sydamerikas spets över hela Oceanien och vidare upp mot Nordpolen. Det verkar vid första anblicken oekonomiskt, men nu vet man att det faktiskt lönar sig.

Vad ska det vara bra för att flytta upp nästan till Nordpolen för att skaffa årets ungar? Där är det kallt också på sommaren, och långt får de flyga. Men de arktiska vadarfåglarna, sandsnäppor till exempel, tuvsnäppor och tundrapipare har inrättat sig så. De lever i södra sydamerika när det är sommar där, och flyger sen över hela jorden för att komma till sina häckningsplatser i norr. Kan det löna  sig?

Energin som krävs för flytten måste vägas mot hur många ungar som överlever, och nu har kanadensiska forskare visat att ju längre norrut fåglarna häckar, desto färre fiender finns det som hotar ungarna. Över en sträcka på mer än 300 mil i nordsydlig sträckning minskade bopredationen 65% . Alltså lönade det sig att flyga så långt - och frysa så mycket.

Laura McKinnon et al: Lower predation risk for Migratory Birds at High Latitudes
Science 15 jan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".