1 av 4
Telefonkö för att få ringa, förra gången Télécom sans frontières hjälpte till i Haiti, under översvämningarna 2008. Foto: TSF
2 av 4
3 av 4
Hjälparbetare från Télécom sans frontières på flygplatsen i Haiti i onsdags. Foto: TSF
4 av 4
Nyanlända hjälparbetare från Telekom utan gränser etablerar snabbt kontakt. Bilden tagen när de anlände i onsdags. Foto: TSF

Telekom utan gränser hjälper i Haiti

Inte bara Läkare utan gränser utan också hjälporganisationen Telekom utan gränser ("Télécom sans frontières") är på plats i jordbävningens Haiti, där en stor del av tele- och datanät är helt utslaget. I onsdags landade de första hjälparbetarna för att så fort som möjligt få upp kommunikationscentraler.

Vid stora katastrofer är möjligheterna att kommunicera med omvärlden minst lika viktig som att de drabbade snabbt får hjälp med sjukvård, mat och kläder. Både för befolkningen som vill få kontakt med anhöriga, men också för hjälporganisationer som behöver organisera sitt arbete. Det är just det här som den franskgrundade, ideella organisationen "Télécom sans frontières" nu arbetar med i Haiti.

Télécom sans frontières bildades för elva år sedan i Frankrike av två erfarna hjälparbetare. Ute i fält hade de många gånger träffat på drabbade som kom med små lappar och bad dem att ringa till personer för att meddela att de levde. Ofta tänker folk på det, innan de tänker på att de behöver läkarvård eller mat.

Det började i liten skala, att hjälparbetarna åkte till katastrofplatser med sina privata mobiler. Men med åren har organisationen växt och samarbetar både med stora telekomföretag, EU och FN.

I Haiti var tre personer på plats - med utrustning - i onsdags, för att bygga upp en mobil kommunikationscentral med satelliter, datorer och telefoner, och fler är på väg. Först försökte de bygga den i en idrottsarena i huvudstaden Port-au-Prince, berättar Catherine Sang, från Télécom sans frontières huvudkontor i Frankrike. Men på grund av kriminalitet i staden var det inte tillräckligt säkert där, så under gårdagen letade man efter en bättre plats.

Normalt brukar det bara ta några timmar att få upp utrustningen i kommunikationscentralen. Där kan man sedan söka anhöriga och varje familj får också ett gratis treminuterssamtal till viket land som helst i världen.

I just Haiti är det extra svårt just nu, eftersom Télécom sans frontières normalt brukar samarbeta med de lokala myndigheterna i landet. Men eftersom det är huvudstaden som rasat är det mycket svårare med ett sådant samarbete.

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".