Det dröjer innan man kan avgöra om man är utvilad eller ej, visar en amerikansk studie. Foto: Charles Dharapak, AP Photo

Sömnbrist visar sig sent

En amerikansk studie visar att det dröjer flera timmar innan vi kan avgöra om vi har blivit utvilade eller ej, efter nattens sömn. Vetenskapsradion har träffat Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid Karolinska institutet och chef för Stresscentrum vid Stockholms universitet, för en kommentar.

Amerikanska forskare har följt några helt friska personer och låtit dem arbeta i 33 timmar, för att sedan få vila, sova, eller åtminstone ligga i en säng, i tio timmar. Detta har sedan upprepats  under tre veckors tid, vilket innebär att sömnen ibland har hamnat på dagtid och ibland blivit förskjuten nattetid. Ju längre försökte pågick desto sämre blev individernas reaktionsförmåga.

Enligt detta mönster arbetar läkare i flera länder, bland annat USA. Det är dock förbjudet enligt svenska arbetstidsregler och på så vis är resultaten av studien inte direkt överförbara.

Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid Karolinska institutet och chef för Stresscentrum vid Stockholms universitet, menar ändå att studien tydligt visar på hur trötthet byggs på och kommer senare än vad många tror.

– Det leder ju naturligtvis till en ökad risk för dumheter, när man försöker att kanske köra bil långa sträckor trots att man inte borde göra det, för att man trodde att man var i fräschare form än vad man egentligen var, säger Torbjörn Åkerstedt.

Hör mer om trötthet och sömn i Veckomagasinet, idag kl 13.20, i P1.

Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista