Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Effektivt cancertest

Fler fall av livmoderhalscancer kan förhindras med ett enkelt virustest i stället för att försöka upptäcka cellförändringar. Virustestet är dubbelt så känsligt jämfört med det som görs idag.

Studien är gjord på nästan 100 000 kvinnor.

– Det är en av de största studierna där men jämför de traditionella testerna med tester på humant papillomvirus i stället, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

Det är en stor studie som presenteras i the Lancets speciella cancerupplaga i dag. Resultatet slår fast det som tidigare och mindre undersökningar tidigare har visat: att virustestet är känsligare än den traditionella metoden där man manuellt letar efter cellförändringar i cellprovet.

Själva cellprovet görs på samma sätt som i dag där en barnmorska med hjälp av en borste tar celler från livmoderhalsen.

Det är i analysen som görs därefter som virustestet är känsligare och man hittar fler fall av de förstadier av cancer som man letar efter och som med behandling i rätt tid gör att de inte går vidare till livmoderhalscancer.

Förutom att HPV-testet är känsligare så är det också betydligt billigare. Enligt Joakim Dillner, så kommer det ändå att dröja innan det ersätter den traditionella analysen vid cellprovtagning.

 – De här som vi kallar falskt positiva test är en baksida av screeningen, och de är fler med det här nya virustestet. De är ungefär dubbelt så mycket som för det vanliga cellprovet. Så man kan säga att fördelarna är dubbelt så bra, men nackdelarna är dubbelt så många, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

Virustestet är dubbelt så känsligt och skulle göra att kvinnor inte behöver testa sig för livmoderhalscancer mer än vart 6:e år jämfört med vart 3:e som det är i dag.

Reporer: Lars Broström
Lars.Brostrom@sr.se

Bakgrund livmoderhalscancer - HPV

Nobelpriset i medicin eller fysiologi 2008 gick till Harald zur Hausen för hans upptäckt av humana papillomvirus (HPV) som orsakar livmoderhalscancer.

Läs mer:
#text=2357644#

#text=2358063#

#text=2470961#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".