1 av 2
2 av 2

Spår av Kosmoskatten

En spektakulär ny bild av ett jättelikt moln som av engelskspråkiga astronomer kallas Cat's Paw Nebula - på svenska kattassnebulosan - har släppts av ESO (European Southern Observatory). Detta komplexa område, där mängder av nya stjärnor föds, ligger i Vintergatans hjärta bakom lager av stoft och damm.

Nebulosans smeknamn - Kattassnebulosan - är mycket passande. Det glödande gasmolnet påminner nämligen om tassavtrycket efter en gigantisk kosmisk katt ute på vift i universum.

Det var den brittiske astronomen John Herschel som var först att registrera nebulosan (även kallad NGC 6334) under sin vistelse i Sydafrika 1837. NGC 6334 ligger ungefär 5500 ljusår bort i Skorpionens stjärnbild och täcker ett område på himlen som är knappt större än fullmånen. Hela gasmolnet har en diameter på cirka 50 ljusår.

Nebulosan ser röd ut därför att dess blåa och gröna ljus sprids och absorberas mer effektivt av materian som ligger mellan nebulosan och jorden. Största delen av det röda ljuset har sitt ursprung i vätgas som glöder på grund av det starka skenet från unga, heta stjärnor.

NGC 6334 är en av galaxens mest aktiva barnkammare för tunga stjärnor och har varit föremål för omfattande forskning av astronomer. Nebulosan döljer nyskapta blå stjärnor som var och en väger nästan tio gånger så mycket som solen och som föddes så sent som under de senaste par miljoner åren. Området är även hem till många "stjärnbebisar" som är ännu svåra att studera, gömda som de är djupt i stoftmolnen. Sammanräknat innehåller Kattassnebulosan uppemot flera tiotusentals stjärnor.

Detta nya porträtt av Kattassnebulosan har skapats utifrån bilder tagna med instrumentet WFI (Wide Field Imager), monterat på det 2,2 meter stora MPG/ESO-teleskopet vid La Silla-observatoriet i Chile. Det är gjort med bilder tagna genom blåa, gröna och röda filter, samt ett specialfilter designat för att släppa fram ljus från glödande väte.

vet@sr.se

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".