Önsbackadammen - vattenkraftsdamm men inte för elektricitet. Den har givit energi till kopparsmältverket i Falun sedan 1300-talet . Foto Jan Svärdhagen, Wikimedia commons

Smart vattenmodell sänker elpriset

I Sverige finns inget bra sätt att i förväg beräkna hur mycket vatten det kommer att finnas i vattenkraftsdammarna till våren, efter snö och avtappning under vintern. Men det går, och då kan el-priset sänkas, hävdar en artikel i kommande Hydrology Research.

Med datormodeller som plockar in historiska data om naturliga variationer i hög- och lågtrycken över Nordatlanten, plus tidigare års vattenflöden från älven som magasinet får sitt vatten från, så kan modellen göra en kvalificerad gissning om vinterns kommande nederbörd.

Djupa lågtryck över Island inför vintern anvisar en mild och nederbördsrik årstid redan i december. Är det däremot mindre stabila högtryck över Nordatlanten, som det är i år, så blir det oftast kallare och mindre nederbörd.

Med dessa olika parametrar kan man vara mer säker på hur mycket vatten man kan ta ut respektive spara under vinterns ökade energibehov så att det finns något kvar till våren - och slipper kanske ett höjt elpris. Professor Cinia Uvo vid Lunds tekniska högskola har utvecklat modellen som byggdes just för att kunna jämna ut vattenuttaget, göra en budget för att få ner elpriset

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".