Mer sol om vintern ger oss mer D-vitamin - dessa St.Petersburg-bor väjer inte för -15 grader. Photo: AP/ Dmitry Lovetsky

D-vitaminets roll vid coloncancer

D-vitaminbrist har kopplats till en rad tillstånd, bl a benskörhet; nu syns också ett samband mellan D-vitaminbrist och cancer i tjock- och ändtarm.

En svensk studie från Umeå ingår i rapporteringen i kommande nummer av British Medical Journal. Undersökningen omfattar en rad europeiska länder med olika mat- och levnadsvanor jämte D-vitaminhalt i testpersonerna.

Resultaten visar att man behöver tillräckligt mycket, men inte överskott, av D-vitamin för att minska cancerrisken. D-vitamin får vi från sol, och från fet fisk och mejerivaror. Forskarna vill däremot inte föreslå tillskott av D-vitamin ens i vår solfattiga och därmed D-vitaminfattiga miljö. Man förordar i stället en kost med låg andel rött kött, inte så mycket alkohol och att hålla sig slank.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".