Ny gravimeter håller koll på haven

Sverige har fått en supraledande gravimeter. Det är ett instrument som kan mäta förändringar i jordens dragningskraft ner till elfte decimalen.

Det innebär att Sverige nu kan hjälpa till att mäta om det blir mer vatten i havet, vilket sker till exempel på grund av att isar smälter som en följd av klimatförändringar.

– Vi kan mäta ungefär den elfte decimalen i den här långa sifferserien, men vi ser bara förändringarna, säger geovetaren Hans-Georg Scherneck har hand om gravimetern som togs i bruk vid Onsala rymdobservatorium utanför Göteborg i juni 2009.

Sverige är från och med nu ett av de 20-talet länder som har en sån här gravimeter, som kan mäta ändringar i jordens dragningskraft mycket mer noggrannt än sina föregångare. Därmed ingår svenska forskare nu i ett nätverk av forskare som – bland mycket annat – tar fram data till klimatmodeller.

– Ett av de mest uppenbara fenomen som vi i dag konfronteras med är förändringar i havsnivån, konstaterar Hans-Georg Scherneck.

– Den förändras på grund av en massa effekter: alltifrån högre temperatur som töjer och höjer vattennivån, till att det är nuvarande avsmältning på gång på Grönland, Antarktis och Alaska. Och så har vi fortfarande, praktiskt taget överallt på jorden, effekter kvar av den senaste stora nedisningen som hade sitt maximum för ca 20 000 år sen. 

– Nu gäller det att separera alla dessa enskilda komponenter för att se vad pågående isavsmältning ger för tillskott. Där hjälper vi till och det går inte att göra på en plats ensamt utan bara genom att man kombinerar olika mätmetoder med globala nät, säger Scherneck.

Gravimetern hjälper alltså till att ta reda på hur mycket av stigande havsnivåer som beror på kvardröjande effekter av den senaste istiden, och hur mycket som kan bero på klimatförändringar.

Magnus Hagström
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".