Biogas bästa fordonsbränslet

Biobränsleforskaren Pål Börjesson vid Lunds universitet har räknat på vilket som är Sveriges miljövänligaste fordonsbränsle. Etanol ligger bra till, men det finns ännu bättre alternativ, nämligen biogas från sopor och gödsel.

-- Det bästa biodrivmedlet ur klimatsynpunkt det är biogas från restprodukter som gödsel eller hushållsavfall och livsmedelsavfall. Där kan vi få en reduktion på över hundra procent, enligt Pål Börjesson docent i miljö och energisystem vid Lunds universitet.

När biogas framställs från gödsel binds mer växthusgaser än som avges, och sådan biogas skulle alltså kunna förbättra klimatet till och med och kommer därför etta på listan, problemet är bara att tillverkningen är så blygsam ännu, att man inte kan tanka den ren på svenska mackar.

Tvåa på listan kommer då etanol från brasilianska sockerrör eller svenskt spannmål. Enligt Börjesson minskar utsläppen med mellan 70 och 85 % jämfört med en bensinbil. Fast det finns andra studier som motsäger detta. Förra veckan kom tillexempel en rapport från expertgruppen för miljöstudier. Där visades att svenska etanolbilar släppt 20 miljoner ton mer koldioxid de senaste 10 åren än om de körts på bensin.

Trea på Pål Börjessons lista kommer biodiesel från raps och fyra den svenska fordonsgasen eftersom den är uppblandad med 40 procent fossil naturgas. Så Pål Börjesson ser gärna att man kraftigt ökar biogastillverkningen från gödsel i Sverige framöver.
--  Idag är det en väldigt liten andel, men vi kan ju producera en hel del från gödsel, anser Pål Börjesson.

Mer om miljövänliga fordonsbränslen hör du i Klotets telefonväkteri 27/1 kl 13.20 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista